Zupa z dyni

» Opublikowano przez dnia 23.01.2015 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Składniki: 1 kg dyni o pomarańczowym miąższu ( ja wybieram małą dynię odmiany Hokkaido lub dynię piżmową); 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1 – 2 marchewki, 1 łyżka startego świeżego imbiru,
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, 1- 2 łyżki tłuszczu lub mleka kokosowego( to, co aktualnie mam w domu), sól i pieprz oraz uprażone nasiona dyni do posypania zupy.
Wykonanie: Dynię pokrojoną na duże kawałki piekę w piekarniku (ok. 15 -20 minut), w tym czasie krótko podsmażam cebule i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotuję ok.1 -1,5 litra wody, dodaję podsmażoną cebule i czosnek, pokrojoną podpieczona dynię ( jeżeli pochodzi z upraw ekologicznych, to nie zdejmuję skórki) i pokrojoną marchewkę. Gotuje ok. 15 minut, na koniec dodaję imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz mleczko kokosowe. Miksuję, aby uzyskać zupę – krem. Po wymieszaniu i rozcieńczeniu wodą do odpowiedniej konsystencji, serwuje na talerze, dodaje kleks z mleka kokosowego i posypuje nasionami dyni. Można dodać grzanki z chleba pełnoziarnistego lub posypać natką pietruszki.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki K. Kłodawskiego „Dynia – słońce na talerzu”


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*