Zupa rybna, wzorowana na rosyjskiej zupie rybnej – ucha

» Opublikowano przez dnia 5.04.2013 w Przepisy dla seniorów | 0 opinii

Zupa rybna, wzorowana na rosyjskiej zupie rybnej  – ucha

Składniki:

  • 1 kg małych rybek lub resztek rybnych
  • 1 kg filetów dużych ryb o białym mięsie (karp, szczupak, sandacz)
  • 3 cebule, mały seler, korzeń pietruszki z natką, marchewka,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól,
  • białka z 2 jajek, sok z ½ cytryny,
  • 150 ml białego wytrawnego wina ( ok. ½ szklanki)
  • 2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:

Warzywa obrać, opłukać. Filety oprószyć sola, odstawić. Małe rybki oczyścić i sprawić, zalać wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, pietruszkę z natką, marchewkę, cebule w łupinach i seler. Posolić i powoli gotować na małym ogniu. Wywar przecedzić, wyjąć marchew ( odłożyć) i starannie wycisnąć masę z rozgotowanych ryb. Białka ubić na pianę, dodać do wywaru, wymieszać i zagotować. Gdy białko się zetnie, zdjąć z ognia i przecedzić przez gęste sito (musi być klarowny). Włożyć filety z dużych ryb i zagotować. Ugotowane filety wyjąć.  Do wywaru wlać sok z cytryny, ½ szklanki białego wina i przyprawić solą. Na talerze włożyć kawałki filetów, zalać gorącym wywarem rybnym. Podawać z plasterkami ugotowanej marchewki i natka pietruszki.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*