Zupa jarzynowa z makaronem ryżowym z dodatkiem miso i wakame

» Opublikowano przez dnia 5.02.2013 w Przepisy dań z ryżu | 0 opinii

Zupa jarzynowa z makaronem ryżowym z dodatkiem miso i wakame

Miso to sfermentowana pasta produkowana z soi, soli morskiej i ryżu lub jęczmienia. Miso nadaje potrawom delikatny, słodki smak i słony aromat. Ma działanie alkalizujące. Zawiera żywe, wspomagające trawienie enzymy i polepsza jakość krwi. Używane jest do sosów, zup i potraw zbożowych, fasolowych i jarzynowych. Po dodaniu miso potrawy już się nie gotuje.

Wakame to zielony glon morski (wodorosty), bogaty w witaminy i minerały, szczególnie w wapń. Zawiera alginian sodu neutralizujący metale ciężkie w naszym organizmie. Wymaga krótkiego moczenia, zwiększa wtedy swą objętość kilkakrotnie. Do zupy należy go wrzucać pod koniec gotowania, drobno pokrojony.

Warzywa ( np. marchew, pietruszka, por, zielona fasolka szparagowa, dynia) umyć, wyszorować szczoteczką ( nie obierać ze skórki) i pokroić w różnorodne kształty. Zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i szczyptę tymianku oraz pokrojone wodorosty wakame.  Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu dodając na koniec makaron ryżowy, np. wstążki. Po ugotowaniu wlać 1 łyżeczkę miso ( na jedną porcję) rozmieszane w małej ilości zupy oraz dodać 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*