Złote mleko – rozgrzewający napój na zimowe dni…

» Opublikowano przez dnia 17.01.2017 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Złote mleko – rozgrzewający napój na zimowe dni…

Złote mleko to rozgrzewający napój ajurwedyjski o wyjątkowych właściwościach dla naszego ciała. Jego główny składnik – kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Zalety „złotego mleka”:

– silnie rozgrzewa, pomaga skutecznie walczyć z przeziębieniem, łagodzi kaszel i gorączkę, ma właściwości antybakteryjne, podnosi odporność i pomaga zwalczać infekcję;

– łagodnie wycisza i uspokaja, jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z zasypianiem, wspiera walkę z depresja;

– ma właściwości przeciwbólowe, często stosowane jako remedium w walce z bólem głowy

– oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza krew i pomaga w usuwaniu śluzu zalegającego w jamie ustnej i gardle;

– pozytywnie wpływa na budowę kości, spożywane jest w celu poprawy elastyczności stawów;

– główny składnik napoju – kurkuma, zwalcza komórki nowotworowe oraz wole rodniki spożywane lub wdychane przez człowieka; korzeń tej rośliny pomaga w leczeniu chorób skórnych, układu oddechowego i chorób przewodu pokarmowego.

                                                   wlasciwosci-prozdrowotne-d4fd7db

Na początku robimy pastę do „złotego mleka”, która można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni: Przygotowujemy: ¼ szklanki suszonej kurkumy,1 płaska łyżeczka suszonego imbiru,1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu, ½ szklanka wody. Ogólnie proporcje są 1:2 tzn. jeśli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż uzyskamy w miarę gęstą pastę. Trwa to ok. 6 – 8 minut. Gotową pastę przekładamy do wyparzonego wcześniej szklanego słoiczka i przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.

Przygotowanie złotego mleka:

Do rondelka wlewamy 1 szklankę migdałowego mleka (może być też inne mleko roślinne, np. kokosowe lub owsiane), ale nie krowie! Dodajemy:jedną łyżeczkę złotej pasty, pół lub jedną łyżeczkę oleju kokosowego oraz 2-4 łyżeczki syropu klonowego (lub innego ulubionego syropu – ilość według preferencji), ale nie cukru.

Całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka roślinnego.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*