Zapiekanka makaronowa z topinamburem

» Opublikowano przez dnia 13.12.2015 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Zapiekanka makaronowa z topinamburem

Zapiekanka makaronowa z topinamburem

Składniki:
250g makaronu orkiszowego
250g topinamburu
1 duży por
4 łyżki oleju kokosowego
1 pęczek kopru
2 ząbki czosnku
3 łyżki nasion słonecznika
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Topinambur obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Pora myjemy dokładnie, przekrajamy wzdłuż na pół i szatkujemy na półtalarki. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni, następnie smażymy pora na małym ogniu przez około 10 minut. . Na koniec smażenia dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Koper szatkujemy drobno. W dużej misce łączymy ugotowany makaron, surowy topinambur, pora, posiekany koper, nasiona słonecznika, 1/2 szklankę wody oraz sól i pieprz.
Makaron przekładamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni pieca na ok 20-25 minut. Kiedy makaron się zarumieni, wyciągamy naczynie z piekarnika. Całość tniemy na kawałki i podajemy na gorąco, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty.
Topinambur (Helianthus tuberosus) znany jest obecnie w Polsce pod nazwą słonecznik bulwiasty. Pochodzi z Ameryki Północnej, obecnie wykorzystywany jest jako roślina pastewna. Jadalne są tylko jej rosnące pod ziemią bulwy o żółtobeżowej, białej lub różowej skórce. Z wyglądu przypominają guzowate ziemniaki lub korzeń imbiru. W smaku – gruszkę i ziemniak. Rosjanie nazywają ją zimnaja grusza. Można ją spożywać na surowo np. w sałatkach, ale także piec i gotować. Bulwy zawierają inulinę ( a nie skrobię, jak u ziemniaka) – aż ok.18%, która przekształca się we fruktozę ( cukier prosty) dobrze tolerowany przez diabetyków. Inulina zaliczana jest do prebiotyków, czyli substancji, które stanowią pożywienie dla dobroczynnej mikroflory jelit, z grupy Bifidobacterium. Bulwy topinamburu warto przez użyciem zamoczyć w zimnej wodzie z sokiem z cytryny lub octu jabłkowego, w celu hydrolizy kłopotliwych oligosacharydów, powodujących wzdęcia i pęcznienie w żołądku ( przy zjedzeniu większej ilości bulw ). 2 – 3 bulwy dziennie są wystarczające dla profilaktyki zdrowotnej.

ss

Poletko z topinamburem na mojej działce!


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*