Wiosenne ciasto szpinakowe „Leśny mech”

» Opublikowano przez dnia 14.05.2015 w Zdrowe Przepisy | komentarze 3

Wiosenne ciasto szpinakowe „Leśny mech”

Wiosenne ciasto szpinakowe: „Leśny mech”

Składniki: 450 g mrożonego lub 200 g świeżego szpinaku
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki (koniecznie)
1 szklanka oleju
3 jajka, 250 g cukru
3 łyżeczki (winnego- ekologicznego) proszku do pieczenia
Masa do ciasta:
1 serek mascarpone + 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1 szklance  wody + 1 łyżka cukru pudru)
Dodatkowo : 1 owoc granatu lub inne małe owoce (truskawki, winogrona, poziomki)

Wykonanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie wycisnąć nadmiar wody. Ja wykorzystałam świeży szpinak, oczyszczony i pokrojony w drobną kostkę oraz zblanszowany w niewielkiej ilości wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z pozostałymi składnikami.  Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zrobić test „suchego patyczka”. Sporządzić masę do ciasta: serek mascarpone wymieszać z wystudzona żelatyną i cukrem – masę serowa schłodzić w lodówce do półpłynnej konsystencji.
Z upieczonego i wystudzonego ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić na okruszki. Na spód pozostałego ciasta wyłożyć mas serową, posypać obficie okruszkami z ciasta i delikatnie docisnąć dłonią. Wierzch ciasta posypać nasionkami z granatu. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.


3 komentarze

  1. DOSKONAŁE przepisy! Sprawdzone!
    A na blogu od patrzenia na gotowe dania przyjemność ogromna.

  2. Niebo w gębie!!!

    • Z tak przygotowanej masy można upiec muffinki, z białą polewą !

Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*