Warsztaty Makrobiotyczne w BIOLADZIE „Odżywianie a rak”

» Opublikowano przez dnia 10.11.2016 w Ekologiczny Styl Życia | 0 opinii

Warsztaty Makrobiotyczne w BIOLADZIE „Odżywianie a rak”

Tematem wykładów i zajęć praktycznych była wspomagająca rola diety makrobiotycznej (naturalnej) w zapobieganiu i leczeniu nowotworów, poprzez określony styl życia, a przede wszystkim poprzez zmianę sposobu odżywiania. Rak jest chorobą całego organizmu a choroby nowotworowe są efektem zablokowania naturalnych procesów oczyszczania organów człowieka. Tylko całościowe podejście do człowieka i jego najbliższego oraz dalszego środowiska pozwoli skutecznie zapobiegać tej chorobie i leczyć ją. 

Warsztaty makrobiotyczne odbyły się w BIOLADZIE, w Katowicach ( ul.Słowackiego 12) w dniu 6 listopada 2016 roku, w godzinach: 9.00 – 17.00.

Program zajęć został opracowany i prowadzony przez znanego polskiego makrobiotyka, specjalistę z zakresu żywienia człowieka, promocji zdrowia oraz znawcę i miłośnika starożytnej filozofii, medycyny i dietetyki Dalekiego Wschodu , twórcę Szkoły Żywienia Naturalnego – Kazimierza Kłodawskiego.

Wykłady i zajęcia praktyczne poruszały następujące tematy:

  1. Zdrowie i choroba w ujęciu medycyny holistycznej na przykładzie makrobiotyki.

  2. Wadliwe odżywianie przyczyną chorób cywilizacyjnych takich, jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca, osteoporoza, otyłość, chroniczne zmęczenie itd.

  3. Jak powstaje rak? Rodzaje nowotworów. Wiek XX – epidemia chorób nowotworowych.

  4. Naturalne i skuteczne metody zwalczania bólów nowotworowych. Eutanazja – wielka przegrana medycyny klasycznej w walce z bólami nowotworowymi.

  5. Przyczyny powstawania raka oraz metody leczenia w medycynie konwencjonalnej.

  6. Jak powstaje rak według medycyny holistycznej na przykładzie makrobiotyki. Choroby nowotworowe w ujęciu medycyny makrobiotycznej.

  7. System przekonań: siła tworzenia i siła niszczenia. Przekonania budujące i destrukcyjne i ich rola w zapobieganiu i leczeniu nowotworów.

  8. Naturalne odżywianie najskuteczniejszą profilaktyką w chorobach nowotworowych; naturalny, zrównoważony energetycznie pokarm, jako główny czynnik wspomagający efektywną pracę systemu immunologicznego (odpornościowego).

  9. Co jeść i pić, aby zapobiegać i skutecznie leczyć się z chorób nowotworowych;

W obszernych materiałach, które dostaliśmy od organizatora, był opis podstawowych produktów w naturalnej diecie antynowotworowej, przepisy dań kuchni naturalnej we wspomaganiu leczenia oraz wykaz obszernej literatury na ten temat. Ale oczywiście, jak zawsze, fascynowała nas wyjątkowa osobowość Pana Kazimierza oraz przyrządzanie i degustacja potraw i dań, które zapobiegają chorobom i leczą.

Warsztaty makrobiotyczne wykorzystuje jako sposób na poszerzenie wiedzy i umiejętności w mojej profilaktyce zdrowotnej, ale chętnie dzielę się informacjami na ten temat.

Już nie mogę doczekać się następnych warsztatów makrobiotycznych, które będą poświęcone jesiennej diecie makrobiotycznej, pt. Dynia jest dobra na wszystko.



Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*