Tuńczyk marynowany i zapiekany z sosem jogurtowym

» Opublikowano przez dnia 11.09.2013 w Przepisy potraw makrobiotycznych | 0 opinii

Tuńczyk marynowany i zapiekany z sosem jogurtowym

Dzwonka świeżego tuńczyka pokropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą i  odrobiną tymianku, polać oliwą z oliwek . Następnie posypać imbirem, pieprzem czarnym lub ziołowym i polać sosem sojowym. Odłożyć na kilkanaście minut  do  marynowania w chłodne miejsce. Smażyć na oleju lub grillować .

Sos jogurtowy

Do jogurtu ( ok. ½ litra) dodać posiekane zielone części warzyw (natka pietruszki, koperek, młode liści selera, buraków, rzodkiewki) i szczyptę suszonego  tymianku.  Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem  i solą. Pozostawić na kilkanaście minut.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*