„Trzy siostry” na talerzu i w ogródku…

» Opublikowano przez dnia 26.07.2015 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

„Trzy siostry” na talerzu i w ogródku…

Kukurydza, fasola i dynia to składniki wielu potraw w kuchni obu Ameryk. Jest to również nazwa indiańskiej techniki rolniczej, w której te trzy rośliny rosły razem, wspierając się wymaganiami klimatycznymi i glebowymi.
Zapiekana dynia z kukurydzą i fasolą
Składniki ( najlepiej, o tej porze roku, wykorzystać świeże, nie konserwowane składniki):
2 – 3 małe dynie ( najlepiej odmiany Hokkaido, ponieważ można je zjeść ze skórką),
2 – 3 kolby kukurydzy,
1 szklanka suchej czerwonej fasoli, może być odmiana adzuki,
składniki na pikantny sos: cebula, czosnek, 2 – 3 świeże pomidory, 1 mała (świeża) papryczka chili,
sól, pieprz i sezonowe przyprawy ziołowe, np. liście bazylii, majeranku, tymianku,
Wykonanie:
Nasiona czerwonej fasoli namoczyć, ugotować na miękko z solą i odrobiną cząbru ( nazywane: fasolowe ziele). Kolby kukurydzy ugotować w osolonej wodzie, potem wyłuskać lub obrać nożem nasiona. Dynie umyć, wybrać ze środka nasiona i część miąższu, obgotować kilka minut. Do dyni włożyć farsz: czerwona fasola i nasiona kukurydzy. Polać pikantnym sosem i włożyć do piekarnika na ok. 30 minut w temperaturze ok. 180 st. C. do zapiekania. Resztę sosu podać bezpośrednio do jedzenia.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*