Tarta ze szpinakiem i fetą

» Opublikowano przez dnia 2.04.2012 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Tarta ze szpinakiem i fetą

Składniki na ciasto do tarty:

200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, szczypta soli, zimna woda ( lub kupić mrożone ciasto francuskie).

Składniki na farsz do tarty:

pęczek świeżego lub 450 g mrożonego szpinaku, 200 g sera feta, 100 ml śmietany, 4 jajka, 1 łyżka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub mleka), 2 ząbki czosnku, żółty ser do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę posiekać nożem z miękkim masłem, jajkami i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. Zarobić ciasto, aby było miękkie i odłożyć na 30 minut do lodówki.

Formę do tarty (okrągłą) wysmarować masłem i obsypać mąką. Rozwałkować ciasto, oblepiając palcami spód i brzegi blaszki. Nakłuć widelcem.

Szpinak pokroić lub rozmrozić i poddusić z masłem i 2 łyżkami mleka. Doprawić czosnkiem i lekko posolić. Ostudzić. Śmietanę wymieszać z 3 jajkami, wlać do szpinaku. Fetę pokroić w kostkę i dorzucić do masy. Całość lekko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Blachę z ciastem przykryć papierem śniadaniowym i wsypać na niego suchy groch lub fasolę, w celu zrobienia wgłębienia tarty. Piec 25 minut. Wyjąć cisto, zdjąć papier z grochem. Na podpieczony spód tarty włożyć masę szpinakową, posypać tartym serem i piec ok. 30 minut. Podawać na ciepło.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*