Spaghetti z selera z sosem pomidorowym

» Opublikowano przez dnia 10.02.2016 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Spaghetti z selera z sosem pomidorowym

Składniki:

1 seler korzeniowy,

1 litr wody,

1 łyżeczka rodzynek,

1 łyżeczka kaparów,

1/4 szklanki czarnych oliwek ,

kilka plasterków ostrej, świeżej papryczki chili;

1 puszka pomidorów krojonych lub przecier pomidorowy ( domowy),

1 łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz, oliwa z oliwek,

Dodatki do podania: prażone orzechy włoskie, posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Seler umyć ,obrać i pokroić w cienkie nitki przy pomocy obieraczki julienne lub spiralizatora do warzyw. Nitki selera zblanszować – wrzucić do wrzątku na 30 sekund. Szybko odcedzić i przelać zimną wodą.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać oliwki, rodzynki, kapary i papryczki chili. Podsmażyć i wrzucić pokrojone pomidory. Gotować kilkanaście minut, a kiedy sos zgęstnieje doprawić sola i pieprzem. Wymieszać  „makaron”  z selera z sosem. Gorące danie serwować z orzechami włoskimi i natką pietruszki.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*