Ryż naturalny z kaszą gryczaną

» Opublikowano przez dnia 9.08.2013 w Przepisy potraw makrobiotycznych | 0 opinii

Ryż naturalny z kaszą gryczaną

Ryż naturalny ( brązowy ) nie zawiera glutenu i jest lekkostrawny. Ponieważ zawiera zewnętrzną osłonkę nasienia, która jest usuwana w przygotowaniu ryżu białego, jest bogaty w sole mineralne, witaminy i węglowodany oraz białko. Leczy jelita, szczególnie jelito grube. Jest dobrym lekiem przy biegunkach. Wzmacnia śledzionę i żołądek. Wyrównuje poziom cukry we krwi. Zalecany w chorobach reumatycznych. Należy gotować ok. 50 minut, nie mieszając, aby nie uszkodzić zewnętrznej osłonki ziarna. Ryż należy solić po ugotowaniu.

Gryka nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych. Nie zawiera glutenu. Ma lekko orzechowy smak. Właściwości rozgrzewające gryki sprawiają, że stosuje się ją przy leczeniu raka piersi i chorób z nadmiaru cukru i nabiału. Kasza gryczana może być palona i nie palona ( prażona), ta ostatnia ma wyraźny i ostry smak.

Osobno ugotować ryż naturalny i kaszę gryczaną, stosując 1 szklankę ziarna na 3 szklanki wody. Po ugotowaniu połączyć składniki. Mieszaninę  kasz można zmiksować, otrzymując konsystencje kremu zbożowego.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*