Pomidory nadziewane ryżem i zielonymi warzywami

» Opublikowano przez dnia 11.04.2013 w Przepisy dań z ryżu | 0 opinii

Pomidory nadziewane ryżem i zielonymi warzywami

Ryż naturalny (1 szklanka), wcześniej namoczony w 2 szklankach wody ugotować w tej samej wodzie z niewielką ilością ryżu dzikiego (1 łyżka), posolić pod koniec gotowania. Z pomidorów skroić „wieczko”, wydrążyć i osaczyć, układając je otworami do dołu. Zielone warzywa, np. szpinak, brokuły lub liście kalarepy, pokrzywy i itp. podsmażyć na oliwie z cebulką. Połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić solą morską, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Tak przygotowanym farszem nadziewać pomidory. Formę do zapiekania natrzeć tłuszczem i ułożyć nadziewane pomidory. Można posypać pomidory tartym serem owczym i przykryć „wieczkami” z owoców pomidora. Zapiekać w piekarniku, wcześniej nagrzanym do temperatury 180 st. C., ok. 20 minut.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*