Piernik Babuni

» Opublikowano przez dnia 22.06.2012 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Piernik Babuni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 4 szklanki mąki  pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka roztopionego miodu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka kefiru naturalnego lub kwaśnego mleka,
  • 1 przyprawa do pierników,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 – 2 łyżki kakao,
  • 50 dag bakalii: pokruszonych orzechów włoskich, pokrojonych suchych daktyli, fig i rodzynki;
  • szczypta soli,
  • polewa czekoladowa na ciasto.

Wykonanie:

5 jajek ubić z szklanka cukru, a następnie, ciągle ubijając, dodawać szklankę roztopionego miodu i szklankę oleju. Wsypać przyprawę piernikową, imbir oraz szczyptę soli. Dodać stopniowo 4 szklanki maki pszennej zmieszanej z sodą oczyszczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać i wymieszać kefir, kakao i pokruszone suche owoce. Dokładnie wyrobić, przelać do głębokiej i długiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 160 – 170 st. C, przez 1 godzinę. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową do ciast.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*