Nasiona i pestki w zdrowej kuchni

» Opublikowano przez dnia 21.11.2012 w Dieta | 0 opinii

Nasiona i pestki w zdrowej kuchni

Na ogół wszystkie nasiona, które zjadamy, są bogate w wartości odżywcze: głównie w witaminy i sole mineralne. Niektóre z nich posiadają dużo skrobi, jako materiału zapasowego, n p. ziarna zbóż; albo sporo tłuszczów, jak nasiona roślin oleistych  i orzechy; jak również, niektóre zawierają sporo białka, jak nasiona roślin strączkowych. Ale większość konsumpcyjnych nasion zawiera mieszaninę wartościowych substancji odżywczych, które są przystosowane do dłuższego przechowywania i magazynowania.

Nasiona i orzechy to naturalne źródło skoncentrowanych składników pokarmowych: zawierają roślinne białko, są bogate w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz w witaminy A,  D i E. Zawierają dużo tłuszczów i powinny być spożywane często, ale w małych ilościach. Należy pamiętać o kilku ważnych wskazówkach: nie kupować nasion i orzechów zjełczałych, spleśniałych, przeterminowanych lub źle przechowywanych, nabywać orzechy nie łuskane – obrać je przed spożyciem ( n p. orzechy włoskie, arachidowe, migdały w łupinkach, a nie blanszowane); przechowywać nasiona i orzechy w ciemnych słoikach, papierowych torebkach  – nigdy nie używać plastikowych opakowań. Najkorzystniej kupować orzechy, które rosną w naszej strefie klimatycznej, chociaż okazjonalne urozmaicenia są dopuszczalne.  Zaleca się namoczyć nasiona (n p. dyni lub słonecznika , orzechy) potem je osuszyć i zjadać na surowo  ( bardzo dokładnie przeżuwając), prażone lub gotowane , n p. ze zbożami.

 

Nasiona słonecznika jest źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie ( grupy B) oraz  rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E. Zawierają makro i mikroelementy, błonnik oraz nienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT), konieczne do prawidłowego rozwoju młodych organizmów oraz do utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe życie. Mała paczka nasion słonecznika ( 100 g ) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na magnez, witaminę E oraz B 1. Korzystnie wpływają na skórę ( n p. wspomaga leczenie  trądziku młodzieńczego) i wzrok.

Surowe lub wysuszone i uprażone nasiona słonecznika są wartościowa przekąską. Może to być dodatek do surówek, sałatek, pieczywa, zup  i muesli. Doskonale smakują kiełki słonecznika ( ale o tym innym razem).

 

Nasiona dyni to bogactwo składników odżywczych. Świeże pestki dyni zawierają bardzo dużo witaminy E, która zaliczana jest do antyoksydantów (przeciwutleniaczy); zapobiegają tworzeniu się skrzepów we krwi i łagodzi  odczyn zapalny w organizmie, spowalnia proces starzenia się i opóźnia rozwój    komórek nowotworowych. W pestkach dyni występuje w dużej ilości magnez, który mając właściwości uspokajające i rozluźniające, zalecany jest zapracowanej i zestresowanej młodzieży i ludziom dorosłym. Medycyna naturalna zaleca żucie (bardzo dokładne gryzienie) pestek dyni przeciwko glistom ludzkim i tasiemcowi jelitowemu. Składniki w tych nasionach zapobiegają chorobom prostaty, serca i naczyń krwionośnych. Paczka nasion dyni (100 g ) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na cynk, który m.in. odpowiedzialny jest za obronę immunologiczna organizmu a także za kontrolę wydzielania insuliny. Zawarte w pestkach dyni NNKT wspomagają prawidłowy rozwój i wzrost organizmu oraz właściwy stan skóry.

Nasiona dyni mogą służyć jako dodatek do sałatek, surówek, muesli  a zmielone z innymi (słonecznik, siemię lniane, sezam ) mogą być panierka do smażonych kotletów, n p. z sera mozarelli.

 

Nasiona lnu zwyczajnego tzw. siemię lniane, należy do najbogatszych naturalnych źródeł  wielu cennych składników odżywczych, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Występuje w nim duża ilość kwasów tłuszczowych, w których przeważają NNKT, eliminujące nadmiar tzw. złego cholesterolu. Nasiona lnu zawierają błonnik pokarmowy ( zarówno w postaci rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej), witaminy z grupy B, sole mineralne i lecznicza lecytynę. Siemię lniane jest popularnym środkiem medycyny naturalnej. Wykorzystuje się je w schorzeniach układu oddechowego, ponieważ działa osłaniająco i łagodząco na gardło oraz nawilża śluzówkę podczas uporczywego kaszlu. Ale przede wszystkim zalecane jest w chorobach układu pokarmowego, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika wzmaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Dietetyka naturalna zaleca kupowanie całych nasion lnu i mielenie ich przed spożyciem lub nabywanie tego mielonego produktu od sprawdzonych producentów , n p. od częstochowskiej firmy EKO PRODUKT.  Systematyczne jedzenie siemienia lnianego chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Można kupić nasiona lnu złocistego, propagowanego przez znaną niemiecką dietetyczkę dr Johannę Budwig, tzw. siemię budwigowe.

Nasiona lnu wyprażone na patelni, a potem zmielone z dodatkiem soli, mogą być posypka na ulubione kanapki, sałatki lub surówki.

 

Nasiona sezamu wykorzystujemy okazjonalnie, pomimo wielu walorów odżywczych i smakowych. Zawierają lecytynę i fosfaty, które korzystnie wpływają na pamięć i jasność myśli oraz wzmacniają system nerwowy. Wyroby z sezamu (sezamki, chałwa, gomasio)  wskazane są przy  takich dolegliwościach, jak: reumatyzm, zaparcia, suchy kaszel, bóle i zawroty głowy. Przeciwdziałają  przedwczesnemu siwieniu, ponieważ olej sezamowy wykorzystuje się również w kosmetyce.

 

Przepisy kulinarne:

 

Gomasio – słona posypka do sałatek, surówek i kanapek używana zamiast soli rafinowanej.

1 płaska łyżkę soli morskiej lub włodawskiej ( nie używamy białej  soli jodowanej) uprażyć na patelni przez kilka minut, uważając żeby nie przypaliła się. To samo zrobić na innej patelni  z 12 łyżkami sezamu nie łuskanego (naturalnego) lub siemienia lnianego ( można zastosować oba rodzaje nasion w proporcji 1:1 ). Kiedy prażone nasiona zaczną wydzielać przyjemny zapach i tłuszcz, wsypać je do makutry i ucierać drewniana pałką z wcześniej uprażona solą, tak długo, aż mniej więcej połowa nasion będzie utarta na proszek, a druga polowa zostanie w całości. Zdrowa i uniwersalna posypka zastępująca w kuchni oczyszczoną sól.

 

Pasta twarożkowo – lniana do razowego pieczywa ( w g. diety dr Johanny Budwig)

Przygotować 10 łyżek stołowych świeżo zmielonych nasion lnu (najlepiej wykorzystać len złocisty  – budwigowy) lub 6 – 8 łyżek stołowych oleju lnianego  (tłoczonego na zimno);

½ kostki  (ok. 12,5 d kg ) chudego białego twarogu; 1 mały kubek jogurtu naturalnego ( 0% tłuszczu) lub mały kubek maślanki lub kefiru naturalnego. Wszystkie składniki zmiksować ok. 5 minut, dodać szczyptę pieprzu cayenne i 1 łyżkę miodu (naturalnego, nie podgrzewanego). Przechowywać w lodówce maksymalnie kilka dni.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*