Nasi Goreng – słynne indonezyjskie danie z ryżu

» Opublikowano przez dnia 22.02.2013 w Przepisy dań z ryżu | 0 opinii

Nasi Goreng – słynne indonezyjskie danie z ryżu

200 ryżu basmati ugotować w 400 ml wody, posolić pod koniec gotowania i odstawić do wystygnięcia. 2 marchewki, 400 g kapusty pekińskiej pokroić na paseczki, 1 por pokroić na talarki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku i kawałek świeżego imbiru ( wielkość orzecha włoskiego) oraz świeżą, ostrą paprykę peperoni  ( lub chili) pokroić w kostkę.

300 g filetów z kurczaka lub indyka ( z hodowli ekologicznej) lub serek tofu  ( w wersji wegetariańskiej) pokroić w cienkie paseczki. Na patelni ( lub w woku) rozgrzać 3 – 5 łyżek oleju i podsmażyć na nim cebulę, czosnek oraz imbir. Dodać marchewkę, pora oraz papryczki peperoni i smażyć w dużej temperaturze przez ok. 2 -3 minuty, stale mieszając. Do warzyw dodać mięso (lub serek tofu) i podsmażyć je przez ok. 2 – 3 minuty. Jeżeli trzeba dodać jeszcze oleju i wsypać ugotowany ryż. Dodać surową i pokrojoną kapustę pekińską. Całość doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki lub cytryny, solą i pieprzem. Można dodać azjatycka przyprawę sambal oelek lub carry. Na koniec, na osobnej patelni, usmażyć z 2 jajek (ekologicznych) omlet, pokroić je na cienkie paseczki i położyć na wierzch nasi goreng. Serwować ciepłe.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*