Miód mniszkowy

» Opublikowano przez dnia 4.05.2016 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy można używać w celu wzmacniania organizmu przy osłabieniu podczas przeziębienia;

kwiaty mniszka mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, regulujące prace wątroby;

liście mniszka stosuje się przy awitaminozie i w trakcie wiosennego oczyszczania organizmu,

zobacz  mój wpis –  słynna francuska sałatka z liści mniszka lekarskiego.

Składniki:

– 200 kwiatostanów mniszka, całych z płatkami i szypułką.

   Kwiaty zbieramy w maju, w słoneczny dzień, przed południem; na czystych terenach daleko od ulic i parkingów.

– ok. 1/2 litra miodu naturalnego ( może być więcej),

– 2 cm nieobranego korzenia imbiru (opcjonalnie ),

– otartą skórkę z 1 cytryny,

– sok z połowy cytryny.

Wykonanie: Kwiatostany mniszka rozkładamy na papierze, aby przeschły, najlepiej na kilka godzin, dodatkowo pozbywamy się niechcianych lokatorów mlecza. Do słoika dodajemy kwiatostany mniszka, skórkę i sok cytrynowy, poszatkowany korzeń imbiru (im więcej go damy tym syrop będzie pikantniejszy). Zalewamy miodem, tak, aby miód całkowicie pokrył wszystkie składniki. Całą mieszaninę starajmy się choć raz dziennie wstrząsnąć, pilnując, aby wszystko po wymieszaniu nadal było pod miodem. Po 3 tygodniach przecedzamy miód mniszkowy przez sitko i przekładamy w ciemne miejsce.

Serwujemy, tak jak miód lub dodatek do ciepłej ( nie gorącej) herbaty.

To, co zostanie na sitku po przecedzeniu, mieszamy z wodą i od razu pijemy.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*