Kim chi – słynna koreańska kapusta kiszona

» Opublikowano przez dnia 30.10.2017 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Kim chi – słynna koreańska kapusta kiszona

Składniki: 2 kapusty pekińskie ( w Korei nazywana Napa),
1 mały korzeń białej rzodkwi (daikon) pocięty w plasterki lub paski
1 słodkie jabłko
1 cebula, 1 korzeń marchewki
3 cm świeżego imbiru, pociętego lub startego na tarce
3 łyżki zmiażdżonego czosnku
1 łyżka drobno pokrojonej suchej papryczki chili
½ szklanki mąki ryżowej
1 pęczek cebulki dymki
Sól morska, gruboziarnista, nierafinowana
Wykonanie: Pokroić kapustę pekińską wzdłuż, a potem w poprzek, na małe kwadraty. W dużym garnku przesypywać pokrojoną kapustę solą, pozostawić na ok. 2 godziny stale mieszając. Po tym czasie dokładnie wypłukać i odsączyć na sicie. Poszatkować białą rzodkiew i marchewkę na plasterki lub słupki. Dodać ją do kapusty. Zmiksować imbir, jabłko i cebulę; połączyć z zagotowana mąką ryżową w 1 szklance wody z płatkami chili. Mieszaninę dodać do kapusty z rzodkwią. Na końcu dodać pokrojoną na kawałki cebulkę dymkę. Tak przygotowaną surową kim chi przełożyć do kamiennego garnka lub słoja szklanego do zakiszenia. Ubić drewniana pałką, tak, aby nie było pęcherzyków powietrza w naczyniu. Kisić w temperaturze pokojowej, po 4 – 7 dniach przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
Ja robię kim chi jesienią i zimą 1 lub 2 razy w miesiącu. Spożywam codziennie w małych ilościach, ponieważ jest bardzo pikantna i rozgrzewająca. Amerykański magazyn „Health” umieścił kim chi na liście 5 najzdrowszych pokarmów świata, wskazując na niska kaloryczność, bogactwo witamin i bakterii szczepu Lactobacillus wspomagających trawienie i podnoszących odporność organizmu. Niektóre badania wskazują na antynowotworowe właściwości kim chi.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*