Karp gotowany na winie (potrawa lekkostrawna, niskowęglowodanowa)

» Opublikowano przez dnia 28.04.2013 w Przepisy dla seniorów | 0 opinii

Karp gotowany na winie  (potrawa lekkostrawna, niskowęglowodanowa)

Składniki:

  • 600 g karpia
  • 150 ml czerwonego wina
  • Liście świeżego rozmarynu, tymianku, szałwii, sól, pieprz,
  • natka pietruszki, 50 g masła,

Wykonanie:

Porcje karpia przyprawić solą ziołowa ( np. sól morska + zioła prowansalskie). Porcje ryby położyć na sitku lub w garnku do gotowania na parze, nad naczyniem z winem i świeżymi ziołami. W zależności od wielkości porcji karpia, gotować na parze ok. 10 – 15 minut. Podawać z ryżem naturalnym, ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z warzywami ugotowanymi na parze. Można polać roztopionym masłem i posypać natka pietruszki.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*