Julie i Julia

» Opublikowano przez dnia 2.12.2014 w Inspirujące filmy | 0 opinii

Julie i Julia

Julie i Julia,
to lekka komedia i zarazem film biograficzny, prod. USA, 2009.
Występują: Amy Adams, Meryl Streep, Stanley Tucci.
Reżyseria: Nora Ephron.
Młoda, znudzona urzędniczą pracą Julie Powell ( świetna Amy Adams) wpada na ambitny pomysł, aby wypróbować wszystkie przepisy z bestsellerowej książki kucharskiej Julie Child ( jak zwykle rewelacyjna i doskonale przygotowana Meryl Streep). Swoje doświadczenia opisuje na blogu (The Julie/Julia Project) i odnosi oszałamiający sukces. W ciągu roku, codziennie testuje i opisuje 524 przepisy ekscentrycznej Amerykanki ( żony dyplomaty) która uczyła się gotować w paryskim Le Cordon Bleu w 1949 roku i napisała słynną książkę „ Sztuka gotowania po francusku, dla Amerykanek nie posiadających służby” (w 1963 r.). Młodość i zapał głównej bohaterki konkuruje z konsekwencją i optymizmem dojrzałej kobiety, która wie ( moim zdaniem) co jest najważniejsze w związku, jak mówi: „Odnalazłam sens życia, dzięki gotowaniu”, „W kuchni najważniejsza jest radość”, „Jeżeli danie nie wyjdzie, nigdy nie należy się tłumaczyć…” Dobrze, że obie kobiety miały wyrozumiałych mężów, z apetytem degustujących potrawy. Kulinarna sława daje nowy przepis na życie sfrustrowanej urzędniczce, więc może jest to ważne przesłanie również dla mnie…
Dla osoby żyjącej „uważnie” nie ma przypadków w życiu, następnego dnia nie przypadkowo zwróciłam uwagę w sklepie na karczochy, kupiłam i zrobiłam je z sosem holenderskim, według przepisu Julii Child.

Moją mentorką kulinarną jest Hanna Szymanderska ( 1944 – 2014), która miała oryginalny sposób opowiadania o jedzeniu. Nie koncentrowała się na skrupulatnych przepisach i charakterystyce produktów spożywczych, ale na historii, tradycji i kulturze jedzenia. W jej kulinarnych publikacjach pojawiały się anegdoty, ciekawostki etnograficzne wyszukane w pamiętnikach lub w starych i czasami zapomnianych książkach kucharskich. W 2007 roku była laureatką Oskara Kulinarnego ( najwyższego odznaczenia przyznawanego przez branżę gastronomiczną w Polsce) za książkę „Dania z anegdotą” (2006).


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*