Jajka marynowane na Wielkanoc

» Opublikowano przez dnia 4.04.2015 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Jajka marynowane na Wielkanoc

Dania wielkanocne przygotowałam wg przepisów K. Kłodawskiego, z jego Szkoły  Żywienia Naturalnego, ale dla mojej rodziny i znajomych ugotowałam kolorowe jajka wielkanocne…

1. Jaja marynowane w zalewie z buraków
Składniki:6 jajek ugotowanych ( mogą być jajka przepiórcze),
na marynatę: 2 małe buraczki,
250 ml wody,
120 ml octu jabłkowego,
1/4 łyżki cukru,
1/4 łyżeczki soli,
2 ziela angielskie,
3-4 ziarna pieprzu czarnego
Wykonanie: Ugotować jajka na twardo, wystudzić i obrać ze skorupki. Wkładać do
wysokiego słoika, delikatnie, tak, aby zajęły max. 3/4 wysokości słoika.
Sporządzić marynatę: buraki umyć, pokroić na plasterki i ugotować w wodzie z
octem i przyprawami. Odcedzić i gorącym wywarem zalać jajka w słoiku. Jak
wszystko ostygnie, słoik z zawartością włożyć do lodówki na 1 – 2 dni. Im dłużej
będą w zalewie, tym grubsza będzie zabarwiona otoczka na jajkach. Ugotowane
buraki wykorzystuje, dodając do sałatki warzywnej lub surówki. Jajka w
marynacie buraczkowej podaje się na liściach sałaty lub na talerzu z rzeżuchą.

2. Jaja marynowane w kurkumie

Marynata: 1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki kurkumy
Wykonanie: Marynatę zagotować, wystudzić i zalać nią obrane jajka, na ok. 1 godzinę.
Przekrojone jajka ułożyć na liściach sałaty obok jajek zabarwionych w zalewie
buraczanej. Wygląda i smakuje przepysznie.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*