Humus – pasta do pieczywa z ciecierzycy

» Opublikowano przez dnia 21.06.2013 w Przepisy dla seniorów | 0 opinii

Humus – pasta do pieczywa z ciecierzycy

Hummus to arabska potrawa z nasion ciecierzycy pospolitej, pochodząca z Libanu i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie.

Spożywa się z chlebem pita, jako zimną przekąskę. 

 

 

 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka namoczonych i długo gotowanych nasion ciecierzycy,
  • 1 łyżka pasty sezamowej ( Tahini), można kupić w sklepie ze zdrowa żywnością;
  •  1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 1 łyżka uprażonych na patelni  nasion sezamu do posypania potrawy.

Wykonanie:

Zmiksować ugotowaną ciecierzycę z pastą sezamową i rozgniecionym czosnkiem. Dodać sól i sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Miksując dodać 1 łyżkę oliwy. Przełożyć do miseczki i posypać uprażonym sezamem.

Serwować jako dodatek do ciemnego pieczywa.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*