Gulasz warzywny z ciecierzycą

» Opublikowano przez dnia 19.08.2013 w Przepisy potraw makrobiotycznych | 0 opinii

Gulasz warzywny z ciecierzycą

Ciecierzyca zwana cieciorką jest roślina strączkową, bardzo popularną na całym obszarze śródziemnomorskim, na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Zawiera dużo węglowodanów i białka oraz błonnika. Przynosi ulgę przy zaparciach, obniża poziom cholesterolu i ma działanie wspomagające w chorobach układu krwionośnego. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego magnezu, który chroni organizm przed stresem. Przynosi ulgę przy wrzodach  żołądka i dwunastnicy. Jest łatwostrawna, ale pod warunkiem, że namoczy się ja na noc i potem ugotuje w szybkowarze z kawałkiem glona kombu. Solić należy pod koniec gotowania.

Ugotować 1 szklankę ciecierzycy, uwzględniając wcześniejsze zalecenia.

Warzywa ( 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały por, 1 cebula, kawałek kabaczka lub dyni) oczyścić, pokroić na zapałkę lub półplasterki. Rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać ugotowana wcześniej ciecierzycę. Dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić solą i przyprawami ( majeranek, tymianek, pieprz ziołowy oraz dodać roztarte 3 ząbki czosnku. Gulasz można zagęścić rozpuszczoną w wodzie mąką kukurydzianą.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*