Freeganizm

» Opublikowano przez dnia 9.03.2015 w Ekologiczny Styl Życia | komentarze 2

Freeganizm

Freeganizm –
to antykonsumpcyjny styl życia, polegający na zwróceniu uwagi współczesnego społeczeństwa bazującego na materializmie i chęci posiadanie na problem marnowania żywności, który na świecie osiągnął ogromne rozmiary. Freeganie jednoczą się pod hasłem wolności, współpracy, dzielenia się jako kontrast dla społeczeństwa opartego na zachłanności i apatii społecznej. Nazwa tego ruchu powstała w latach 90, w USA, jako kombinacja słów free – wolny, darmowy i veganism – weganizm ( chociaż nie wszyscy członkowie tych nieformalnych grup są weganami). Idea ta powstała na bazie „mody” na alternatywne sposoby ochrony środowiska życia człowieka. Jako ruch społeczny, dobrze integrujący się w internecie, minimalizuje konsumpcje, walczy z marnotrawstwem żywności i urządzeń lub produktów codziennego użytku. Ludzie ogarnięci manią nowości i higieny, powodują , że marnuje się bardzo dużo jedzenia (po upływie terminu ważności) w sklepach, na targowiskach i w restauracjach. Przykładem była głośna sprawa sądowa piekarza z Legnicy, który rozdawał nie sprzedany w danym dniu chleb, dzieciom z domów dziecka. Za podatki od darowizny, zniszczono jego biznes. Film dokumentalny „Dive!” w reżyserii Jeremy’ego Seiferta obrazuje życie freegan w Los Angeles, spopularyzował i wywołał dyskusje na tym zjawiskiem społecznym.
Na świecie marnuje się ok. 1/3 wyprodukowanej żywości, a jednocześnie ok. 1 miliard ludzi głoduje na naszej planecie. Jest to również poważny problem ekologiczny – zużycie energii do produkcji żywości, emisja dwutlenku węgla do atmosfery, odległy transport i długotrwałe przechowywanie. Freeganie wolą poruszać się pieszo lub na rowerach, korzystać z przedmiotów starych lub odzyskanych, naprawionych.
Dla mnie idea freeganizmu jest kontrowersyjna i nie zgadzam się z nią całkowicie, to przecież znamy zjawiska podobne: wyprzedaże, promocje, second hand, vintage, tunning itp. które zmieniają nastawienie ludzi do rzeczy używanych.       Od 1.10.2013 roku nastąpiła zmiana ustawy o podatkach od towarów i usług, dotycząca darowania żywności potrzebującym przez sklepy, restauracje i firmy cateringowe.  Bank  Żywności w Polsce podpowieda  sposoby na to, jak wykorzystać nadmiar żywości (niemarnuje.pl). Ale nadal aktualna jest dewiza: Jeżeli jesteś głodny, nie rób zakupów, kupisz więcej!


2 komentarze

  1. Zgadzam się – nie powinniśmy wyrzucać tyle jedzenia. Natomiast szukanie jedzenia w koszu to moim zdaniem przesada.

    • PSZESADA!!!ONEONEONE
      Freeganizm wzmacnia organizm. To mój i paru moich znajomych styl życia od prawie dekady. Nie uwierzycie, co ludzie i sieci potrafią wyrzucić. Na samym jedzeniu oszczędzam miesięcznie kilka stówek, rocznie to będzie kilka tysięcy łącznie z bonusami. Ale to dobrze, że jest nas niewiele, bo zostaje wiecej dla nas – tych, którzy się nie boją i nie wstydzą 🙂

Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*