Domowy kefir z grzybka tybetańskiego

» Opublikowano przez dnia 10.04.2016 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Domowy kefir z grzybka tybetańskiego

Właściwości zdrowotne kefiru na bazie grzybka:

  • poprawia przemianę materii i chroni przed zaparciami,

  • usprawnia pracę serca, łagodzi stres,

  • wzmacnia odporność organizmu,

  • leczy choroby nerek, śledziony i wątroby

  • dostarcza witamin z grupy B ( w tym B12 ), K i D,

  • zawiera pałeczki kwasu mlekowego dzięki czemu wspomaga leczenie chorób kobiecych.

Grzybek Tybetański został odkryty przypadkiem przez górali z Kaukazu. Jego zdrowotnymi właściwościami cieszono się również w Chinach, Tybecie i Indiach. Wierzono, że to właśnie dzięki nim człowiek może przeżyć ponad 100 lat. Podobno do Polski został przywieziony przez profesora Politechniki Gliwickiej, który w trakcie swojego pięcioletniego pobytu w Indiach ciężko chorował na raka wątroby. Chory poddał się alternatywnemu leczeniu – mnich tybetański podawał mu napar z tego tajemniczego grzybka, dzięki któremu mężczyzna cudownie ozdrowiał. Kiedy wracał do Polski, mnich ofiarował mu szczep tego grzybka. Trudno to uwierzyć , a jednak informację o jego antyrakowych właściwościach potwierdzają liczne wypowiedzi na międzynarodowych forach. Osoby stosujące kurację tybetańską cieszą się dobrym zdrowiem i polecają grzybka innym.

Grzybek jest symbiotycznmy układem bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży, lub – w przypadku biokefirów – także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan), zwany kefiranem. Ziarna są symbiotycznym zespołem mikroorganizmów o unikatowym składzie, zachowującym się jak jeden organizm.

Ten mleczny napój jest źródłem probiotyków, zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając nasz przewód pokarmowy (głównie jelita) oczyszczają go z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Ponadto kefir ten (w odróżnieniu od „sklepowych”, komercyjnie produkowanych kefirów) jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez. Spektrum korzystnych mikroorganizmów zawartych w komercyjnych „sklepowych” kefirach jest znacznie bardziej ograniczone. Większość z nich nie zawiera także żywych kultur drożdży, co zmienia charakter fermentacji, a w konsekwencji ich mikroflora, skład i właściwości nie są tak wszechstronne, jak w przypadku kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego.

Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 do 20mm i nieregularnym kształcie. Są to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie – polisacharyd (glukozo-galaktan), który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.

Ziarna zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego fermentację, a w efekcie otrzymujemy napój probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie. Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Smak kefiru jest lekko kwaśny, delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.

Hodowla:

  1. Grzybka w szklanym naczyniu zalewamy mlekiem ( sojowym, migdałowym, kokosowym lub kozim czy krowim ) w proporcji 1 łyżeczka grzybka na 250 ml płynu.

  2. Grzybka nie dotykamy niczym z metalu ponieważ go uśmiercimy. Do jego produkcji używamy: szkła, plastiku lub drewna.

  3. Po 24 godzinach mamy gotowy gęsty kefirek. Wszystko wykładam na plastikowe sitko i wyławiam grzybka, którego przepłukuję zimną wodą i zalewam ponownie świeżym mlekiem.

  4. Jeśli chcę zrobić przerwę, zamrażam go w woreczku – po rozmrożeniu przeżywa.

Kefir na bazie mleka kokosowego i migdałowego jest dość rzadki ale bardzo pyszny i posiada wszystkie probiotyczne właściwości kefiru.

Na bazie kefiru można robić pyszne koktajle, świetnie wychodzi z mango przypominające mango lassi, lub z truskawkami. Robię również zielone koktajle z dodatkiem kefiru.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*