Domowa przetwórnia warzywmo-owocowa ruszyła…

» Opublikowano przez dnia 11.09.2014 w Ekologiczny Styl Życia | 0 opinii

Domowa przetwórnia warzywmo-owocowa ruszyła…

1. Ketchup domowy
Składniki:
4-5 kg pomidorów , bez skórki, pokrojonych
1 kubek cebuli, pokrojonej
Ok. 10 ząbków czosnku, zmiażdżone
½ kubka octu winnego lub jabłkowego
½ kubka miodu lub cukru
1 łyżeczka soli
Przyprawy w postaci „bouquet garnie” ( zmielone przyprawy w samodzielnie zrobionym woreczku z gazy):
2 suszone liści laurowe (całe)
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy czarnej
1 łyżka gorczycy żółtej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
½ łyżeczki ziela angielskiego
Wykonanie: Sparzone i obrane pomidory, kroimy na kawałki i gotujemy w garnku z grubym dnem, dodajemy cebulę ,czosnek, ocet , cukier i sól. Zioła i przyprawy wsypujemy do woreczka z gazy i wkładamy do masy pomidorowej. Gotujemy na średnim ogniu ok. 40-60 minut, ciągle mieszając. Wyjmujemy woreczek z przyprawami. Masę pomidorowa przecieramy przez sitko lub blend ujemy i gotujemy jeszcze raz, ok. 20 minut. Wkładamy do gorących słoików i pasteryzujemy. Po 2-3 tygodniach ketchup jest gotowy.

2. Ketchup pomidorowy z warzywami (mój ulubiony)
Składniki:
5 kg pomidorów mięsistych, np. odmiana Lima
2 duże marchewki
1 duży korzeń pietruszki
½ korzenia selera
5 sztuk cebuli
5 ząbków czosnku
½ szklanki cukru ( ja używam miód lub ksylitom)
kilka gałązek liści lubczyka
1 jabłko
1 łyżeczka ostrej papryki
1-3 goździki
½ łyżeczki cynamonu
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren jałowca
5 liści laurowych
½ szklanki soku z cytryny
Kilka łyżek octu jabłkowego
2 łyżeczki soli kamiennej
Kilka śliwek lub daktyli
Wykonanie: Wszystko ( z wyjątkiem cytryny, octu, i czosnku) pokroić i gotować przez 3 dni
( po ok. 30 minut)ciągle mieszając. Na końcu trzeciego dnia gotowania dodać ocet, sok z cytryny i czosnek ; zagotować , przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Przelać do wyparzonych bsłoików3 i pasteryzować.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*