Czekoladowe ciasto z buraczkami

» Opublikowano przez dnia 1.06.2015 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Czekoladowe ciasto z buraczkami

Czekoladowe ciasto z buraczkami

Składniki:
250 g surowych buraków
250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 g oleju
100 g maki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
Polewa do ciasta; 100 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru, 100 g kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach; odcisnąć nadmiar soku.
Jajka ubić z cukrem i olejem do postaci kremowej masy. Połączyć masę jajeczna z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną i zmielonymi migdałami. Wszystko wymieszać; dodać starte buraki, a następnie dodać rozpuszczona i wystudzona gorzką czekoladę. Wymieszana masę włożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, lub do okrągłej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 st. C około 50-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu odczekać kilkanaście minut, a następnie wyjąć z piekarnika.
Opcjonalnie można polać polewą: gorzka czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, następnie zmiksować z cukrem i śmietaną. Polewę rozsmarować na wierzchu i po bokach ostudzonego ciasta.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*