Cukinia faszerowana ryżem curry

» Opublikowano przez dnia 25.04.2013 w Przepisy dań z ryżu | 0 opinii

Cukinia faszerowana ryżem curry

Curry to ogólna nazwa mieszaniny sproszkowanych przypraw: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Czasami można spotkać w handlu curry z dodatkiem: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kozieradka, sól, szalotka. Ma barwę żółta lub czerwoną, czasami lekko brązową, zależną od dodanych składników. Stosuje się ją jako dodatek do  ryżu, sosów do mięs i ryb.

Curry obniża poziom cholesterolu  we krwi i ułatwia odchudzanie.

Ryż biały ( 200 g)  ugotować w osolonej wodzie. 2 cebule obrać i poszatkować. 20 dag pieczarek umyć, pokroić i podsmażyć razem z cebulą na oliwie z oliwek. 3 małe cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć środki dodając je do podsmażonej cebuli i pieczarek. Gdy ryż będzie miękki odcedzić go, wsypać 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry i wymieszać oraz połączyć z resztą składników. Przyprawić 1 łyżeczką suszonego lubczyku, solą i pieprzem. Napełnić wydrążone cukinie farszem. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu ok. 30 minut, w temperaturze 180 st. C.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*