Ciasto marchewkowe

czyli rozgrzewający piernik marchewkowy

» Opublikowano przez dnia 12.02.2012 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki marchwi utartej na tarce ( nie odciskać soku),
  • 5 żółtek i 5 białej jaja,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej ( lub pszennej),
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 paczka rodzynek,
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka  sproszkowanego imbiru.

Wykonanie:

Najpierw przygotować dużą tortownice lub prostokątna blachę, natrzeć ja tłuszczem lub obsypać bułka tartą. Włączyć piekarnik na średnią temperaturę. Ubić pianę z 5 białek. W innym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem pudrem – potem połączyć z ubitymi białkami. Do otrzymanej mieszaniny dodawać na przemian po trochu 2 szklanki przesianej mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczaną, powoli dodawać 1 szklankę oleju, cynamon, imbir i kakao. Na końcu do wymieszanej masy należy włożyć startą marchewkę i rodzynki. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 180 st. C) i piec ok. 40 – 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu polać białą polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą gorzką.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*