Ciasteczka migdałowe z nagietkiem

» Opublikowano przez dnia 2.10.2016 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Ciasteczka migdałowe z nagietkiem

Od wieków kwiaty jadalne są stosowane w kuchniach całego świata do dekoracji i przyprawiania różnego rodzaju potraw. Chińczycy jako pierwsi eksperymentowali z daniami z dodatkiem kwiatów, wiele różnych przepisów z tego okresu sięga 3000 r. p.n.e. W czasach rzymskich, jadalne kwiaty fiołków i róż były wykorzystywane w daniach a lawendy jako dodatek do sosów. Ogrodnicy i kucharze już ponad 1000 lat temu używali kwiatów nagietka i pomarańczy do gotowania. Dziś wiele dobrych restauracji na świecie coraz częściej sięga po jadalne kwiaty w celu wzmocnienia kontrastów kolorystycznych uwydatnienia faktury potraw i wprowadzenia intrygujących smaków, a także do dekoracji, na przekąski, przystawki, ciasta i wiele innych potraw ( zobacz: Przewodnik po kwiatach jadalnych  na stronie cotoraf.pl oraz bardzo pomocna książka: M. Kalemba – Drożdż,  Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach)

Kwiaty nagietka mają lekko pikantny smak a niewielki dodatek do chleba, zup lub ciasta nadaje tym potrawom żółtego koloru. Można używać świeżych lub suszonych płatków jako ekonomicznego substytutu szafranu, w celu nadania ciepłego żółtego koloru ryżowi, jajecznicy lub masłu. Świeże młode liście mogą być również stosowane z umiarem w sałatkach. Kwiaty nagietka są świetnym surowcem kosmetycznym. Nagietek lekarski ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, przyspiesza gojenie się ran. Działa rozkurczowo i żółciopędnie, stosuje się go w mieszankach ziołowych przy chorobie żołądka i dwunastnicy.

nagietki_30831295689607

Ciasteczka z płatkami nagietka:

Składniki: 150 g migdałów, 220 g miękkiego masła, 250 g mąki orkiszowej, 5 łyżek słodu ryżowego ( lub cukru ),   1  jajko, 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia ( z kamienia winnego, bez fosforanów) oraz garść suszonych płatków nagietka lekarskiego ( dodałam szczyptę suszonych niebieskich kwiatów chabra bławatka).

Wykonanie: Migdały zblanszować i obrać ze skórki, posiekać nożem na drobne kawałki; w makutrze masło utrzeć na gładką masę, dodać słód i nadal ucierać; wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać wszystkie składniki. Dodać posiekane migdały i płatki nagietka. Wymieszać drewnianą łyżką. Masę ciasteczkową wstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby nabrała twardej konsystencji. Łyżeczką formować okrągłe kulki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( w pewnej odległości od siebie). Piec w przez 25 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż ciasteczka stwardnieją i zaczną brązowieć. Po upieczeniu zostawić na kilkanaście minut w piekarniku, aby nabrały kruchości.

Ciasteczka z kwiatami nagietka wyśmienicie smakują z kawą gotowaną z przyprawami korzennymi.  Smacznego!


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*