Chutney warzywno – owocowy

» Opublikowano przez dnia 11.09.2014 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Chutney warzywno – owocowy

Chutney to gęsty sos wykorzystywane w kuchni indyjskiej, sporządzany z owoców, warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, octem. Używany do potraw mięsnych lub wegetariańskich. Chutney w hindi znaczy „miażdżyć”, gdyż był to tradycyjny sposób przygotowania tego aromatycznego dodatku do potraw. W kuchni polskiej z XVIII wieku podawano podobny sos o nazwie „gąszcze”.

1. Chutney z pomidorami, czerwonej cebuli, z papryczką chilli i cynamonem
Składniki: 3 pomidory,
1 czerwona cebula
2 papryczki chilli
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie: Poddusić w niewielkiej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory; smażyć tak długo, aż sos nabierze konsystencji konfitur. Dodać pozostałe składniki i smażyć, uważając, aby chutney nie przypalił się. Wlać do słoika, schłodzić.
2. Chutney z pomidorów
Składniki: 1 kg pomidorów
250 g cukru trzcinowego
1 gruby kawałek świeżego imbiru
1 papryczka chilli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki kminku ( mielonego)
½ łyżeczki goździków (mielonych)
½ łyżeczka soli
Wykonanie: Pomidory oczyścić z pestek i twardych części, obrać ze skórki i pokroić; imbir obrać ze skórki i pokroić w kostkę; papryczkę chilli ( bez nasion) pokroić w kostkę. Wszystkie składniki smażyć na grubej patelni lub w rondlu ok. 15 -20 minut. Gorący sos włożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać z krakersami, serem lub mięsem.

3. Chutney z pomidorów i dyni
Składniki: 400 g obranej dyni
200 g obranych pomidorów
200 g pokrojonej cebuli
250 g cukru trzcinowego demerera
25 g rodzynek
1 łyżka soli
3 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
200 g octu winnego
Wykonanie: Cebulę podsmażyć na patelni, dodać pomidory i dynię; dusić przez kilka minut; dodać cukier i pozostałe składniki, dusić mieszając do uzyskania konsystencji konfitury. Gorący rozlać do słoików.

4. Chutney z pomidorów i jabłek (mój ulubiony)
Składniki: 1 kg pomidorów ( obranych i pokrojonych w kostkę)
1 kg jabłek ( obranych i pokrojonych)
450 ml wody
2 duże cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżka nasion gorczycy
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
100 g rodzynek
140 g cukru trzcinowego
2 łyżki curry
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
4 łyżeczki soli
500 ml octu słodowego lub winnego
Wykonanie: W dużym garnku gotować jabłka z wodą ( ok. 25 minut), gorczyce zawinąć w gazę i wrzucić do jabłek. Dodać pozostałe składniki i gotować stale mieszając do uzyskania konsystencji konfitury; wyjąć gorczycę.
Chutney przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić , odwracając słoiki do góry dnem.

5. Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem ( wyśmienity)
Składniki: 1000 g śliwek węgierek
2 jabłka
150 rodzynek
400 ml czerwonego octu winnego
250 g cukru trzcinowego
1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
1 laska kory cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego ( mielonego)
2 łyżeczki soli
Wykonanie: Wszystkie składniki gotować w garnku z grubym dnem, często mieszając, tak aby sos miał konsystencje konfitury. Wyjąc korę cynamonu. Wlać do słoików i pasteryzować je ok. 15 minut.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*