Chipsy z jarmużu

» Opublikowano przez dnia 28.01.2016 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Chipsy z jarmużu

Na mojej działce rośnie jeszcze (wegetuje) okazały jarmuż, i to w kilku odmianach: zielony, fioletowy i o ciemnych liściach: Cavolo nero di Toscana. Postanowiłam zrobić chipsy z jarmużu.

Składniki:

kilkanaście liści jarmużu zielonego,

1 łyżka syropu z agawy,

1 łyżka soku z cytryny,

1 płaska łyżeczka cynamonu

( lub w innej wersji: odrobina imbiru, ostrej chili lub słodkiej papryki),

szczypta soli,

1 łyżka oliwy.

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st. C ( z termoobiegiem: 140 st. C).

Umyć liście jarmużu, potargać na małe kawałki, bez nerwu głównego.

W misce wymieszać syrop z agawy, sok z cytryny, sól i oliwę; włożyć do miski liście jarmużu i dobrze wymieszać. Na blachę w piekarniku położyć papier do pieczenia, na niego ułożyć liście jarmużu, tak, aby nie stykały się z sobą. Piec 5 – 10 minut.

Chipsy są chrupiące i smaczne.

W wersji pikantnej najlepiej smakują z grzanym piwem lub winem!

Latem robiłam chipsy z marchewki, selera, buraka a jesienią z jabłek.  Chipsy z warzyw i owoców lepiej jest suszyć kilkanaście godzin w suszarce do suszenia grzybów. Jest pewność,  że nie przypalą się.  Są równie chrupiące i smaczne.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*