Bananella

» Opublikowano przez dnia 14.03.2015 w Zdrowe Przepisy | 0 opinii

Bananella

Bananalla
Zainspirowana freeganizmem, postanowiłam wyszukać przepisy na smaczne, tanie i oszczędne potrawy w wersji wegetariańskiej. Tym razem: bananella, trochę zmodyfikowana przeze mnie.
Składniki:
250 g dojrzałych ( bardzo dojrzałych) bananów, 3 – 4 sztuki;
100 g ( ok. 1/2 szklanki) cukru trzcinowego lub ksylitolu;
50 g ( 1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady;
1/2 szklanki nasion słonecznika, uprażonych i lekko zmiksowanych;
1 łyżka soku z cytryny;
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego;
szczypta soli i papryczki chili.
Wykonanie:
Banany pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i podgrzać na ogniu ok. 5 minut. Dodać sok z cytryny i cukier. Podprażyć. Zdjąć z ognia, dodać startą na tarce lub połamaną na drobna kawałki czekoladę gorzką. Wymieszać, aż czekolada rozpuści się w masie bananowej. Dodać przyprawy ( kardamon, chili, sól) i pokruszone nasiona słonecznika. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić, przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
Serwować do pieczywa lub placuszków i naleśników z pełnoziarnistej mąki.


Jaka jest Twoja opinia?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*